top of page
Foto van schrijverMarc Cornelisse

Anomalie van water

Hoe is het mogelijk? Als je dit gelezen hebt, zul je het met me eens zijn dat er nagedacht moet zijn over het ontstaan van leven. Water is namelijk een zeer bijzondere stof. Laat ik beginnen met een toelichting op het begrip dichtheid. Op de vraag 'wat is zwaarder, lood of aluminium?', kun je geen antwoord geven. Je moet namelijk eerst weten hoeveel kubieke centimeter je van elke stof hebt. Om stoffen qua massa (aantal gram) eerlijk te kunnen vergelijken, heeft men van elke stof de massa van één kubieke centimeter bepaald en dat getal noemen we de dichtheid van die stof. Zo weegt lood 11,4 gram per kubieke centimeter en aluminium maar 2,4 gram per kubieke centimeter en dat alles bij een temperatuur van 20 graden Celsius. Als een stof verwarmd wordt, zet deze uit en weegt 1 cm^3 dus minder gram, dan bij 20 graden Celsius.

Om te achterhalen of een stof drijft of niet, hoef je alleen maar naar hun dichtheden te kijken. De dichtheid van water is 1 g/cm^3 en die van hout 0,6 g/cm^3: hout drijft op

water. Dus de stof met de grootste dichtheid zit altijd onderin.


Pff, maar wat is er dan met water aan de hand? Nou, van 0 graden naar 4 graden Celsius zet water niet uit, maar krimpt het een beetje. Vanaf 4 graden Celsius reageert het weer net zo als elke andere stof: het zet uit als het warmer wordt. Bij 4 graden Celsius is de dichtheid van water dus maximaal.


Dat betekent dat het bevriezen van water altijd aan de oppervlakte begint en dat het water onderin nog heel lang 4 graden Celsius blijft. Hierdoor blijven alle organismen in sloten & meren gewoon in leven en vriest niet alles dood. Dat is toch wonderlijk.


18 weergaven1 opmerking

Recente blogposts

Alles weergeven

1 Comment


cornelissemarije
cornelissemarije
Mar 07, 2020

Dat heeft de natuur dan maar weer mooi geregeld he;)

Like
Blijf op de hoogte! Ontvang telkens het nieuwste blog direct in je mailbox.

Bedankt voor het abonneren!

bottom of page